Vajsör:
Hozzávalók:
-20gramm vaj
-2evőkanál cukor
-fél liter tej
-fahéj
Elkészítés:
Pirítsd meg vajban a két evőkanál cukrot , majd mikor már a cukor barnára pirult , engedd fel fél liter forró tejjel . Állandóan kevergetve habzásig forrald , majd őrölt fahéjjal ízesítsd.
Mézbor:
Hozzávalók:
-1/2víz
-1/2 fehérbor
-szegfűszeg
-szegfűbors
-citromkarika
-méz
Elkészítés:
Önts össze vizet és bort. Egy teatojásba , vagy filterbe rakd bele a fűszereket. Az egészet forrald össze . Utána rakd bele a mézet. Addig keverd , amíg a méz fel nem oldódik.
Töklé:
Hozzávalók:
-sütőtök
-méz
-almalé vagy tej
-őrölt szerecsendió vagy fahéj
Elkészítés:
Vágj ketté egy tököt , távolítsd el a magokat . A vágófelülettel lefelé tedd a sütőbe egy sütőpapírral kibélelt tepsibe.180 fokon süsd kb. félórát-órát. Mikor evéshez elég puha lenne , vedd ki , szedd ki a belsejét , hagyd kihűlni . Majd botmixerrel pépesítsd. Ízlés szerint mézet , almalevet vagy tejet adhatsz hozzá . Egy kis őrölt szercsendió vagy fahéj is nagyon jól feldobja.
Tökös derelye:
Hozzávalók:
-40dkg. liszt
-2 tojás
-10dkg. zsír
-10dkg. morzsa
-10dkg. cukor
-1dkg. só
-20dkg. tökpüré
Elkészítés:
A zsírban pirítsd világosra a morzsát , tedd félre.A lisztet , tojást , cukrot és a sót összegyúrva csinálj tésztát , és nyújtsd vékonyra . A tészta felét sodrófával jelöld be . Az egyik felére 3cm.-enként rakj tökpüré halmokat .Köztük tojásfehérjés kenőtollal kendd meg. A tészta másik felét borítsd rá az elözőre. A halmok között rácsosan nyomkodd be , és utána derelyeszaggatóval kiszaggatjuk. A kockák széleit nyomkodd meg. Főzd me őket , és forgasd meg a pirított morzsában. |